RSS
środa, 19 czerwca 2013

No i minol rok po odchudzaniu zeszlorocznym nie zostalo nic ale trzeba sie wziasc za siebie tylko skad wziasc ta motywacje ??niewiem niewiem,a moze sie ktos przylaczy ??

17:39, marzenia
Link Dodaj komentarz »

no i z Urlopu nici chyba ze cud sie zdarzy a moze sie zdarzy kto wie??,

17:35, marzenia
Link Dodaj komentarz »
piątek, 04 maja 2012

No wlasnie co znaczy byc matka i kiedy jest sie ta zla a kiedy dobra, dzisiaj w sklepie ktos powiedzial ze ludzie tacy jak ja nie powinni rodzic dzieci, byc moze zachowalam sie nie tak ale czy mamy prawo osadzac kogos po 5 sekundach jekies sceny nie widzac poczatku ani koncowki dzisiaj wiem ze nie,kiedys czytalam  jak siedzi matka z dzieckiem w pizerni dzeicko sie brudzi rozlewa soczek matka krzyczy i nerwowo wyciera dziecku soczek z sukienki, dziecko placze matka patrzy w dal i go nie slucha, mhm pomyslec mozna straszne jak mozna ale nikt nie widzi jak pare godzin wczesnie ta sama matka przytula, caluje i bawi sie z dzieckiem i nikt nie widzi jak pare godzin pozniej w tej samej pizzerni zabiera dziecko do toalety czysci sukienke obejmuje i mowi kocham cie i rzepraszam, nie my jestesmy swiadkami tylko tej jednej sceny  tej srodkowej i wtedy matka jest na przegranej pozycji.

21:54, marzenia
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 03 maja 2012

mhm, pachnace miekkie i przypominajace smak z dziecinstwa z blogu Przepisnik Kuchenny ostatnio moj ulubiony blog,

Drozdzowki mozna robic z serem, czekolada, drzemem, albo z serem Feta mi najbardziej smakuja z zwarogiem, polecam,

 

Przepis zobaczylam na blogu Przepisnik kuchenny i goraco polecam, latwe i smaczne do przygotowania a moj maluch trzesl az uszami i sie zajadal..:)

250 gram maki

1jajko

2 lyzki cukru pudru

1 lyzeczka proszku do pieczenia

200ml mleka

szczypta soli

40 gr. roztopionego masla 

Make, cukier  i proszek do pieczenia wymieszac w misce, dodac sol,roztrzepane jajko,mleko i rozpusczone maslo ( przestudzone), wszystko dobrze wymieszac. Patelnie teflonowa dobrze nagrzac i smazyc bez tluszczu, nakladac male placuszki i smazyc po obu stronach do uzyskania zlotego koloru,

Podawac gorace, np czekolada i truskawkami czy z cukrem pudre Autorka poleca z Syropem Klonowym ja nie probowalam bo akurat w domu nie mialam ale nastepnym razem napewno,

 

Tagi: pancakes
18:51, marzenia
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 kwietnia 2012

No to po swietach i pieczeniach, no ale sie troche kontrolowalam, ciasto porozdawalam wszedzie gdzietylko mozna zeby nie bylo pokusy i zaczynamy dalej -11kg, ale teraz jeszcze  nowa 10 otwiera drzwi mam nadzieje ze sie uda najgorsza pokusa sa slodycze uhm uwielbiam czekolade, ciasto i lody a niestety nie sluza mi te produkty, mam nadzieje ze przedrzymam najgorsze sa popludnie na szczescie od jutra mam popludniowki a w pracy nie mam czasu a jedzeniu myslec Hura, w poniedzialek do lekarza na pomiar tluszczu i wazenie ... zobaczymy wszystkim milego dnia,

12:41, marzenia
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 10 kwietnia 2012

Jak to swieta troche pieklam ale moim najwiekszym wyzwaniem jest BEZA na ciescie jablkowym robie jut ja po raz 100000000 i za kazdym razem nie wychodzi, znaczy wychodzi ale miekka

 

15:49, marzenia
Link Dodaj komentarz »

400 g maki

200g zmielonych migdalow

1 lyzeczka sody

2 lyzeczki proszku do pieczenia

1/2 lyzeczki soli

10 miekkich daktyli ( jak ktos nie ma moga byc rodzynki okol 100g moze byc mniej)

3 bardzo dojrzale banany

60ml Oleju

150g Cukru

3 jajka

200 ml maslanki

Cukier puder do posypania

 

A teraz do dziela:::))))

 

Forma ( podluzna 30 cm), wysmarowac margaryna, piekarnik podgrzac do 180°

1. Make, Migdaly, Proszek do pieczenia,sol, sode wymieszac

2. Daktyle drobno pokroic, Banany widelcem rozrobc na papke

3.  Jajka zmiksowac z cukrem dodawac olej i maslanke ( miksowac) gotowa mase polaczyc z maka (pkt. 1)i krotko miksowac

4. Do powstalej masy dodac  daktyle i banany wymieszac lyzka,

5. Mase przelac do Formy i piec okolo 85 minu ( ja pieke gora/dol), po okolo 30-40 minut mozna przykryc Folia Aluminiowa zeby ciasto nie bylo za ciemne  po 70 minutach sprawdzic patyczkiem

6. Upieczone ciasto wyjac z piekarnika ,zostawic do ostygniecia, wyjac z formy posypac cukrem pudrem Smacznego

 

 

czwartek, 29 marca 2012

Ciasto jest pyszne , kalori ma sporo ale uwaga bardzo latwe w robieniu wyjdzie kazdemu,
 Ciasto:
350 g maki
4 jajka
500g marchewki
... 1 szklanka oleju
1,5 szklanki cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki sody
2-3 lyzeczki cynamonu
3 lyzki rodzynek
3lyzki orzechow wloskich
Masa:
500g mascarpone
3 jajka ( potrzebujemy 3 zoltka a tylko dwa bialka)
0,5 szklanki cukru
5 lyzek cukru pudru
Dekoracja:
Ja kupuje gotowe marcepanowe marcheki ( jak kto woli)
A teraz do dziela najpierw ciasto :
1. Marchewke obrac i zetrzec na tarce ( drobne Oczka)
2. Piekarnik podgrzewamy do 180° ( gora/dol)
3. Make, sode, cynamon mieszamy,proszek do pieczenia
4. Jajka wbijamy do osobnej misiki i ucieramy mikserem dodajac powoli cukier ( ucierac tak dlugo az powstanie puszysta masa znana jako Kogiel-Mogiel
5. Do postalej masy jajkowe-Cukrowej powoli dolewac olej i dalej ucierac mikserem
6.Do tej masy stopniowo dosypujemy wymieszana make, cynamon, sode i proszek do pieczenia. Ucierac do uzyskania gestej, gladkiej masy.
7. Na koncu dodac marchewke mieszajac (lyzka NIE mikserem) delikatnie az wszystkie skladniki sie zmieszaja.
8. Dodajemy garc orzechow wloskich i garsc rodzynek ( rodzynki najlepiej wczesnie sparzyc )
9.Przelac mase do blachy ( ja uzywam tortownicy ca. 30), Blache naturalnie wysmarowac margaryna mozna opruszyc maka albo bulka tarta jak kto woli
10.Piec ca. 45 minut do godziny
11. W czasie pieczenie Nie otwierac piekarnika, dopier jak widzimy ze ciasto jest ladnie zarumienione mozna otworzyc piekarnik i sprawdzic patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone.
12. Po upieczeniu zostawic w piekarniku  na jakiesc 30 minut potem wyjac i zostawic do ostgniecia.
13. Gdy ciasto calkowicie ostygnie przekroic na pol,

Masa:
1. Odzielamy zoltka od bialek
2.Zoltka utrzec z cukrem pudrem
3. Dodac mascarpone i ucierac wszystko na gladki krem
4.Bialka z 2 JAJEK ubic na sztywna piane najlepiej ze szczypta soli pod koniec ubijjania dodac  cukier i ubijac na niskich obrotach miksera tak dlugo az piana sie usztywni a cukier rozpusci
5.Piane dodac do kremu mascarpone i delkiatnie mieszac calosc lLYZKA zeby skladniki sie polaczyly:
6: Krem wkladamy na 1 godzine do lodowki

Kiedy Ciasto wystyglo przkrajamy na pol i przekladamy kremem mascarpone, smarujemy tez po wierzchu i dekorujemy wstawic jeszcze na godzine do lodowki i SMACZNEGO:

 



poniedziałek, 26 marca 2012

Dzisiaj nie wrzucam zadnego przepisu bo tak naprawde nic nie gotowalam, mam teraz nocki wiec caly dzien spie a zjadlam dzisiaj 2 ( wiem az dwie) bulki ale suche to na usprawiedliwienie, u mnie zycie powolnym ruchem toczy sie dobrze, tylko  tak sie zastanawiam, ostatnio spotkalam swojego przyjaciela a mozna nawet powiedziec stara milosc a tu nic cisza zadnego kolatania serca uczucia goraca poprostu nic hm a jeszcze pare lat temu myslalam ze z tej milosci nikt mnie nie wyleczy, Jutro ide do Lekarza na wazenie ooo dzien sadu, Dobranoc.

01:24, marzenia
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2